top of page

Dovoz bréských kuřat z Francie

V souvislosti s rozvolněním pravidel pro prodej ze dvora roste v Česku ze strany kuchařů i spotřebitelů poptávka po kvalitním kuřecím mase. Proč nejsou ideální brojlerová kuřata, jsme psali v tomto článku. Loni jsme navštívili francouzské chovatele prémiových kuřat a nadchli jsme se myšlenkou mít něco podobného i v Česku. Nyní nastal čas činů - na jaře 2026 dovezeme z Francie osvědčené plemeno bréských kuřat. Podobně jsme v letošním roce zorganizovali dovoz v Česku nedostupného osiva a ohlas zemědělců byl skvělý.


Bréská kuřata v barvách francouzské trikolory (červený hřebínek, bílé peří a modré nohy) většinu života tráví venku na pastvě, foto: Daniel Lunter
Bréská kuřata v barvách francouzské trikolory (červený hřebínek, bílé peří a modré nohy) většinu života tráví venku na pastvě, foto: Daniel Lunter

Proč dovážet kuřata z Francie?

Prakticky veškeré české kuřecí maso pochází z brojlerových kuřat, která jsou určena pro rychlý výkrm. Takové maso je sice v supermarketu levné, ale postrádá chuťové a nutriční kvality.


Pro Francouze je chuť velmi důležitá. Poblíž hlavního města francouzské gastronomie Lyonu se rozkládá oblast Bresse, odkud místní kuřata dodávali farmáři už od 16. století. Plemeno bréských slepic se chová ve 4 barevných rázech, přičemž komerčně se využívá a právní ochranu má pouze bílý ráz.


Dnes jsou francouzské názvy Volaille de Bresse / Poulet de Bresse / Poularde de Bresse / Chapon de Bresse (bréská drůbež / kuře / kastrovaná slepice / kastrovaný kohout) nejen ve francouzské kuchyni pojmem, který má od roku 1957 značku chráněné označení původu.


Francouzi jsou na svou drůbež náležitě hrdí. „Nacházíte se na farmě chovající bréskou drůbež” zní nápis se zákazem vstupu na infotabuli v národních barvách. Foto: Daniel Lunter
Francouzi jsou na svou drůbež náležitě hrdí. „Nacházíte se na farmě chovající bréskou drůbež” zní nápis se zákazem vstupu na infotabuli v národních barvách. Foto: Daniel Lunter

Samotné plemeno právně chráněné není, takže ho lze chovat i mimo zemi původu, jen se finální produkt (maso) nesmí prodávat pod výše uvedenými chráněnými francouzskými názvy.


Plemeno bréských slepic se chová také v Česku. Zdejší populace je ale chována a dále šlechtěna pro dokonalý vzhled (výstavnictví) a nesledují se užitkové vlastnosti.


Proč nechovat raději česká plemena?

Tradiční česká plemena slepic bohužel v důsledku intenzifikace zemědělství a kolektivizace ve své čisté formě prakticky vyhynula. Ve velkochovech je nahradily hybridní linie zahraničních plemen a tradiční česká slepice zlatě kropenatá nebo šumavanka zůstaly pouze v chovech drobnochovatelů, kteří byli za socialismu povinně sdružování v zájmových organizacích. Výsledkem bylo, že spíš než pro užitek, se slepice začaly chovat pro svůj vzhled a výstavy drůbeže. Pro chovatele bylo důležitější, aby měly hezká pírka, dokonalý tvar těla a kresbu, než aby poskytovaly dobrou snášku vajec a zmasilost, měly rychlý růst a odolnost vůči nemocem. Za tímto účelem byla nejednou přikřížena i cizí plemena, což se projevilo ještě větším zhoršením užitkových vlastností. Pokud chovatelé nechtějí chovat brojlerové hybridy, nezbývá, než se poohlédnou do ciziny a dovézt plemena, která měla větší štěstí. Jedním z nich jsou právě bréské slepice.


Dovoz z Francie

Chcete číst dál?

Chcete-li pokračovat ve čtení tohoto exkluzivního příspěvku, zaregistrujte se na regezem.cz.

bottom of page