#1: Workshop: Zpracování vlastní živočišné produkce
pá 14. 3.
|Rudimov
Chováte hospodářská zvířata? Zpracováváte nebo zvažujete zpracovávat vlastní produkci? Pak je tento workshop přímo pro vás! Přijeďte diskutovat o úskalích živočišné produkce, podělit se o úspěchy i nezdary.
Čas a místo
14. 3. 2025 9:00 – 14:00
Rudimov, Rudimov 81, 763 21 Rudimov, Česko
O události
REGISTRACE - KAPACITA JE NAPLNĚNA.
Pro zobrazení programu, klikněte na „Více”.
Workshop proběhne na Farmě Rudimov, kde na 360 ha chovají 230 kusů aberdeen-anguského skotu a 350 bahnic a 400 jehňat plemene romney. Zvířata se celoročně pasou, v zimě se dokrmují senem a senáží. Na farmě jsou jatka i zpracovna masa, které prodávají do restaurací, maloobchodní sítě a přes vlastní obchod pod značkou Maso z lúky.
Na workshopu vystoupí také Jan Basař, který hospodaří společně s bratry na Farmě Basařovi na více než 500 hektarech. Chovají přes 200 kusů aberdeen-anguského skotu, a již tři roky provozují automaty na prodej masa, přes které se jim daří prodávat většinu své produkce.
Na závěr vystoupí Dagmar Tománková, která chová kuřata a pod značkou Dášino kuře prodává lokálně koncovým zákazníkům přímo ze dvora. Přitom naráží na špatně nastavenou legislativu, která zbytečně omezuje malé chovatele, a proto se ji snaží změnit.
Místo: Rudimov - Obecní Úřad, Rudimov 81, 763 21 Rudimov
Program:
9:00 registrace
9:30 Zpracování vlastní živočišné produkce (Martin Čarek, Farma Rudimov)
Martin Čarek se podělí o zkušenosti se sezonním prodejem jehněčího a skopového masa, prodeji nejen hovězího masa různým druhům zákazníků a nápady, jak se postavit k nižšímu zájmu o méně preferované partie.
10:15 Prodej masa v masomatech (Jan Basař, Farma Basařovi)
Jan Basař bude mluvit o tom, co je vedlo ke koupi prodejních automatů, kde je pořídili, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, a jak automaty fungují po třech letech v provozu.
11:00 Prodej ze dvora - zkušenosti a legislativa (Dagmar Tománková, Dášino kuře)
Dagmar Tománková nás seznámí s aktuálně připravovanými změnami legislativy ve prospěch malých chovatelů nejen drůbeže. V současnosti mohou za týden prodat pouze 35 kusů drůbeže, zatímco například německý chovatel není omezen týdenním limitem.
11:45 diskuze
12:30 oběd
14:00 - 15:30 prohlídka Farmy Rudimov, obchodu a zpracovny masa